DEPREM GÜVENLİĞİ İÇİN DOKUZ İPUCU
Bu havadan görünüm, 6 Şubat 2022 tarihinde Türkiye sınırında Idlib ilinin kuzeybatısındaki Harim kasabası yakınlarındaki Besnia köyünde bir depremin ardından çökmüş binaların kalıntılarında hayat arayanları ve hayatta kalanları gösteriyor. Fotoğraf: OMAR HAJ KADOUR/AFP via Getty Images.
Depremler, yerin altındaki kayaların kırılması ve kayması sonucu yerin ani, hızlı sarsıntısına neden olan doğal afetlerdir. Aniden ve uyarısız olarak meydana gelebilir ve yılın herhangi bir döneminde, günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir.
Save the Children, 100 yıldan fazla süredir afet anında çocuklar ve ailelerine yardım etmektedir. 2018 yılında Sulawesi depreminde, 2021 yılında Haiti depreminde çocuklara yardım etmiş ve şimdi de 6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye ve Suriye depremlerden etkilenen ailelere yardım etmek için hazırdır.
AİLELERİN DEPREM ÖNCESİ, SIRASI VE SONRASINDA GÜVENDE KALMALARINA YARDIMCI OLMAK İÇİN ATABİLECEKLERİ 9 BASİT ADIM.
DEPREMDEN ÖNCE NE YAPMALI?
1. ÇOCUKLARINIZLA DEPREMLER HAKKINDA KONUŞUN.
Ailenizle birlikte depremlerin nasıl ve neden meydana geldiğini konuşun.
Depremin doğal bir olay olduğunu ve kimsenin suçu olmadığını açıklayın.
Küçük çocukların bile anlayabileceği basit bir dille çocuğunuza neler olabileceğini açıklayın.
Tüm aile için bir tahliye planı ve buluşma yeri içeren bir deprem acil durum planının ana hatlarını çizin.
Çocukların güvenliğinin en büyük önceliğiniz olduğunu vurgulayın ve onlara güven verin.
2. EVİNİZDE GÜVENLİ NOKTALAR BULUN.
Evinizin her odasında güvenli noktaları konuşup ve belirleyin, böylece bir deprem hissettiğinizde hemen oraya gidebilirsiniz. En güvenli yer, evinizin banyo gibi penceresiz bir iç odasıdır. Mümkünse ağır bir masa veya kapı gibi sağlam bir şeyin altına sığının.
3. DEPREM TATBİKATI YAPIN.
Deprem tahliye planınızı oluşturduktan ve çocuklarınızla bu plan hakkında konuştuktan sonra, şimdi pratik yapma zamanı! Deprem tatbikatları yapmak, çocukların deprem sırasında ne yapacaklarını ve nasıl güvende kalacaklarını anlamalarına yardımcı olacaktır.
4. ÇOCUĞUNUZUN OKUL VEYA BAKICILARININ AFET PLANLARINI ÖĞRENİN.
Çocuğunuzun okulu veya kreşi deprem riski taşıyan bir bölgedeyse, acil durum planlarının depremleri nasıl ele aldığını öğrenin. Tahliye planlarını ve çocuklarınızı tesisten veya başka bir yerden almanız gerekip gerekmediğini sorun.
5. İLETIŞİM BİLGİLERİNİZİ GÜNCEL TUTUN
Buna telefon numaraları, adresler ve ilişki değişiklikleri de dahildir. Çocuklarınızın okul veya kreş acil durum bilgilerini güncel tutun, böylece bir deprem olduğunda çocuğunuzun nerede olduğunu ve onu kimin alabileceğini bilirsiniz
DEPREM SIRASINDA NE YAPMALI?
6. ÇÖK, KAPAN, TUTUN
Eğer içerideyseniz, depremi hissettiğinizde yere çökün ve masa gibi sağlam bir şeyin altına sığının. Bir elinizle nesneye tutunun ve diğer kolunuzla başınızı ve boynunuzu koruyun. Eğer altına sığınabileceğiniz sağlam bir şey yoksa, bir iç duvarın yçömelin. Sarsıntı durana ve dışarı çıkmanın güvenli olduğundan emin olana kadar içeride kalın. Siz ya da yanınızdaki biri yaralanır ya da zarar görürse, yardım için yerel yetkililerle iletişime geçin.
7. AÇIK BİR ALAN BULUN.
Dışarıdaysanız, bir depremde en güvenli yer binalardan, ağaçlardan, sokak lambalarından ve elektrik hatlarından uzak, açık ve temiz bir alandır. Yere çökün ve sarsıntı durana kadar orada kalın.
8. EĞER BİR ARACIN İÇİNDEYSENİZ, ARACI DURDURUN.
Güvenli olduğunda aracınızı açık bir yere çekin. Durun ve sarsıntı durana kadar emniyet kemeriniz bağlı olarak orada kalın
DEPREMDEN SONRA NE YAPMALI?
9. ÇOCUKLARI DİNLEYİN
Çocuğunuzu korku, endişe veya öfke duygularını ifade etmesi için teşvik edin. Dikkatle dinleyin, anlayış gösterin ve güvence verin. Çocuğunuza bu durumun kalıcı olmadığını söyleyin. Birlikte geçirilen zaman ve sevgi gösterileri yoluyla fiziksel güvence sağlayın. Ekstra yardım veya desteğe ihtiyaç duyulması halinde danışmanlık için yerel kuruluşlara, gönüllü kuruluşlara veya profesyonellere başvurabilirsiniz.
SURİYE VE TÜRKİYE'DEKİ EKİPLERİMİZ ACİL DURUMA MÜDAHALE ETMEK İÇİN HIZLA HAREKETE GEÇİYOR VE ÇOCUKLARIN İHTİYAÇ DUYDUKLARI HAYATİ DESTEĞİ ALABİLMELERİNİ SAĞLAMAK İÇİN ORTAK KURULUŞLARLA ÇALIŞIYOR. ÇOCUK ACİL DURUM FONUMUZA BAĞIŞTA BULUNUN VE KRİZDEKİ ÇOCUKLARA YARDIM EDİN.
Bilgilerin orijinali savethechildren.org adresinde yayınlanmıştır.