Skip to main content

20 February 2023 - News

Save the Children Türkiye’den açıklama: Türkiye’nin Güneyinde İki Deprem Daha

Devastation on a street following the earthquake.

Türkiye'nin güneyindeki Hatay iline bağlı Samandağı ve Antakya’nın Defne ilçesinde gerçekleşen 6,4 ve 5,8 büyüklüğündeki iki depremin ardından daha fazla binanın yıkıldı. Save the Children'dan Oben Çoban:

‘’Depremden dolayı 41 bin’den fazla insanın hayatını kaybettiği ve binaların yerlebir edilmiş olan bölgelerinde, daha fazla binanın yıkıldığına ve elektrik kesintilerinin olduğuna dair yürek burkan raporlar var. Halihazırda çocuklar yaralanmış, sevdiklerini kaybetmiş ve birçoğu ciddi travma belirtileri gösteriyordu. Binlerce insan, dondurucu soğuğa rağmen, tekrardan sokaklara dökülmüş durumda. Zaten her şeylerini kaybetmiş olan aileler, ikinci bir darbe yaşamış durumdalar.

Dün gerçekleşen bu depremler, çocuklar için hiç bitmeyen bir kabusu yaşamak gibi olmalı. Uluslararası toplum, daha fazla yaşam kaybı, yaranlanma ve travma oluşmaması adına; depremden etkilenen topluma, yerel makamlara, ve yardım kuruşlarına olan desteklerini güçlendirmelidir.’’

Save the Children Türkiye, devletin öncülük ettiği deprem müdahale aktivitelerine devam ediyor. 6 Şubat 2023’te meydana gelen ilk depremleri takip eden günlerde depremzelerin ihtiyaçlarına müdahale etmeye başladık.

Ekiplerimiz, durmaksızın depremden etkilenen 11 ilde çalışmalarına sürdürmekte olup, bunların arasından en fazla etkilenen Hatay, Gaziantep, Adıyaman ve Kahramanmaraş illerine yönelik aktivitelerimizi yoğunlaştırmış durumdalar. AFAD, Türk Kızılay, yerel makamlar ve ilgili bakanlıklarla yakın koordinasyon içerisindeyiz. İhtiyaç analizleri yapmaya, çocuklara psikososyal destek vermeye, yetişkinlere ise bilgilendirme ve psikolojik ilk yardım sağlamaya devam ediyoruz. Bununla beraber, çadır, battaniye, yatak, odun ve kışlık giysi gibi dağıtımlarımız da devam ediyor.